De Hoeskamer van Arensgenhout is ontstaan uit de behoefte aan een eigen gemeenschapsruimte na het sluiten van het vertrouwde verenigingslokaal, café Packbiers, dat meer dan 75 jaar dienst deed als ontmoetingsplaats voor lokale verenigingen en voor persoonlijke feesten​​. Deze noodzaak werd verder onderstreept door de praktische problemen die de fanfare ervoer bij het gebruik van alternatieve locaties​​.


Een commissie werd opgericht om de haalbaarheid te onderzoeken van het bezitten en exploiteren van een eigen verenigingslokaal door de fanfare St.Clemens binnen de gemeenschap Arensgenhout​​. Uiteindelijk leidde dit tot de oprichting van de Stichting Hoeskamer Arensgenhout, met als doel het verbouwen, renoveren, inrichten, beheren en exploiteren van een gebouw dat voorziet in de behoefte aan geschikte lokaalruimte voor activiteiten op sociaal, maatschappelijk, levensbeschouwelijk, recreatief, educatief en cultureel gebied​​.


Subsidies werden aangevraagd bij diverse instanties en fondsen, waarbij benadrukt werd dat de Hoeskamer een brede maatschappelijke wijkvoorziening moest worden, met een focus op cultuur, welzijn, sport en onderwijs/educatie​​. De exploitatie- en drankwetvergunning werd zonder problemen verleend na overleg met de gemeente​​.


Tijdens de bouw- en renovatiewerkzaamheden werden vele ideeën aangedragen door vrijwilligers over de inrichting en het interieur van de Hoeskamer. Er werd besloten om een interieurdeskundige in te schakelen voor een frisse, integrale aanpak met respect voor historische en nostalgische elementen​​. Het café werd ingericht als een echt bruin café met moderne accenten in de vergrote en verhoogde zaal, waaronder moderne verlichting en een akoestisch systeem plafond. Een nieuwe bar werd geïnstalleerd die direct verbonden kan worden met de cafébar voor grotere evenementen​​. Historische en karakteristieke elementen werden behouden in het interieur, zoals glas-in-lood panelen en eikenhouten balken​​.


De Hoeskamer van Arensgenhout is nu een bloeiend centrum van gemeenschapsactiviteiten, waar inwoners en bezoekers kunnen genieten van een scala aan culturele, educatieve, recreatieve en sociale evenementen in een sfeervolle en historisch rijke omgeving.